Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!

In this Discussion

Welcome to the CollectiveAccess support forum! Here the developers and community answer questions related to use of the software. Please include the following information in every new issue posted here:

  1. Version of the software that is used, along with browser and version

  2. If the issue pertains to Providence, Pawtucket or both

  3. What steps you’ve taken to try to resolve the issue

  4. Screenshots demonstrating the issue

  5. The relevant sections of your installation profile or configuration including the codes and settings defined for your local elements.


If your question pertains to data import or export, please also include:

  1. Data sample

  2. Your mapping


Answers may be delayed for posts that do not include sufficient information.

Providence Installation Web Installer only Logo appears, login fields missing

Trying to install Providence 1.7.8 on Centos 7. All the prequisites and installed and server configured but am struck at the web installer. Only the logo is visible but no option to login with email ID and start the installation. Database is set and setup.php is configured. Tried with mysql 5.6, 7.0, 7.2, 7.3 etc. but same result. In the apache error log the following enteries appear,

[Tue Jul 09 00:06:25.722586 2019] [:error] [pid 1698] [client 192.168.0.103:50048] PHP Fa│@123';
tal error: Uncaught DatabaseException: The server requested authentication method unknow│Query OK, 0 rows affected (0.12 sec)
n to the client in /var/www/html/providence/app/lib/Db/mysqli.php:139\nStack trace:\n#0 /│
var/www/html/providence/app/lib/Db.php(134): Db_mysqli->connect(Object(Db), Array)\n#1 /v│mysql> flush privileges;
ar/www/html/providence/app/lib/Db.php(108): Db->connect(Array)\n#2 /var/www/html/providen│Query OK, 0 rows affected (0.11 sec)
ce/app/lib/ConfigurationCheck.php(103): Db->__construct()\n#3 /var/www/html/providence/in│
stall/inc/page1.php(44): ConfigurationCheck::performInstall()\n#4 /var/www/html/providenc│mysql> exit
e/install/index.php(148): require_once('/var/www/html/p...')\n#5 {main}\n thrown in /var│Bye
/www/html/providence/app/lib/Db/mysqli.php on line 139, referer: http://192.168.0.130/pro│[dbadmin@localhost providence]$ sudo systemctl restart mysqld
vidence/install/

Kindly help.

Comments

  • edited July 27

    Fixed. The issue was caused by the unsupported versions of MySQL. Downgraded to 5.6 and everything working fine now. Created two Virtual Machines (VMs), one on Centos7 and another one on Debian9 and have uploaded them to sourceforge. Downloads are available at https://sourceforge.net/projects/caccessvm/ All authentication details are provided. A video tutorial for importing and using the VM on your machine is also provided at

Sign In or Register to comment.